Hvad er forskellen på Data Matrix koder og QR-koder?

QR-koder og Data Matrix koder er begge 2D stregkoder eller ”2D koder”. Begge typer er blevet meget almindelige at anvende af producenter, men de bruges på forskellige måder.

2D koder giver en masse muligheder for producenter i alle brancher – Lige fra branding på emballage til sporing og forhindring af forfalskede varer.

 

Men hvilken 2D kode er den rette for jer? Og hvad er forskellen på de to koder?

I dette indlæg vil de mest fundamentale forskelle på Data Matrix koder og QR-koder blive opridset, så du bedst muligt kan træffe en beslutning om, hvilken 2D kode der er den rette for lige præcis jer.

 

Hvordan skelner man mellem en Data Matrix kode og en QR-kode?

Hvad er en Data Matrix kode?

Data Matrix koden blev opfundet i 1994 af ”US Company International Data Matrix, Inc.” (I.D.Matrix). Koden er en 2D kode, der indkoder data i sort og hvid eller i mørk og lys kontrast i celler arrangeret i et gitter. Til forskel for 1D koder kan Data Matrix koder læses fra flere vinkler. Antallet af rækker og kolonner i koden øges jo mere information, der er i koden; dette er dog begrænset til 2,335 alfanumeriske karakterer.

 

Hvordan ser en Data Matrix kode ud?

Data Matrix koder er oftest firkantede men nogle gange rektangulære. De består af flere lyse og mørke firkantede celler, der er arrangeret i et gitter/matrix. Data Matrix koderne kan oprettes i forskellige farvekombinationer, men kræver en vis kontrast mellem de lyse og mærke celler for at sikre læsbarheden. Oftest er koderne blot sorte og hvide. Data Matrix koderne er defineret via to solide, nærliggende kanter, der former et ”L”-mønster på den ene side. Mønsteret hjælper scannere med at lokalisere koden.

 

2D Data Matrix kode

 

Hvordan scanner du en Data Matrix kode?

Koden kan scannes fra alle vinkler via en Data Matrix kodescanner eller via et flervinklet kamera. Nogle kameraer i mobiltelefoner kan også scanne Data Matrix koder, men mange telefoner har ikke denne funktion og kræver derfor en app til scanningen.

 

Hvad er en QR-kode?

QR-koden blev opfundet i 1994 af ”Denso Corporation of Japan” og kan indeholde højest 4,296 alfanumeriske karakterer udgjort af rækker og kolonner inde i koden.

En QR-kode – eller en Quick Response Code – er også en 2D stregkode. Denne indkoder ligeledes data i sort og hvid eller i mørke og lyse celler, der arrangeres i et gitter. Som andre 2D koder kan den også læses fra alle vinkler.

 

Hvordan ser en QR-kode ud?

En QR-kode består af mørke og lyse firkanter arrangeret i et gitter på en kontrasterende baggrund.

Den er ofte printet i sort og hvid, men QR-koder kan også printes i mange forskellige farver, der skal blot være en god kontrast mellem de mørke og lyse celler.

QR-koden har et ”lokaliserings-mønster”, der består af tre firkanter, der sidder i henholdsvis venstre og højre hjørne og en nede i venstre hjørne. Dette hjælper scanneren med at se koden.

 

2D QR-kode

 

Hvordan scanner du en QR-kode?

Som med Data Matrix koder kan QR-koder også scannes fra en hvilken som helst vinkel via en QR-kode scanner eller via et kamera. QR-koder kan også scannes via mobiltelefonens kamera, der de seneste år er blevet en standard funktion i mobiltelefoner. Det giver QR-koderne en fordel over Data Matrix koder, da det er nemmere for brugeren ikke at skulle hente en app først.

 

Forskelle og ligheder på Data Matrix koder og QR-koder

Ligheder

Data Matrix koder og QR-koder er begge 2D stregkoder, som kan indeholde samme information som ved almindelige, 1D stregkoder. GS1 – den ”Globale Standard Organisation” – har udviklet og fastlagt en rækker standarder til forskellige typer af stregkoder inklusive Data Matrix koder og QR-koder. Det betyder, at Data Matrix koder og QR-koder kan indeholde alle GS1 ID-nøgler inklusiv ”GTIN” (Global Trade Item Number), som er et unikt, internationalt genkendeligt nummer, der anvendes til at identificere produkter.

 

Begge stregkoder kan bruges til at opbevare informationer inklusive udløbsdato, serienumre og Batch/Lot numre. De kan også indeholde URL’er, der dirigerer kunder hen til en ekstern hjemmeside med vigtige informationer om fx produktets allergener og livsstilstilpasninger eller opskrifter/brugervejledninger. Yderligere har begge koder evnen til at korrigere fejl. Det betyder – i modsætning til 1D stregkoder – at dataen stadig kan læses, selvom koden er delvist fjernet eller ødelagt. Fejlkorrigeringen sker via ”Reed-Solomon Error Correction”-algoritmen, en matematisk fejlfindingsmetode, der indkoder backupdata i koden.

 

Forskelle

Der er nogle få forskelle på de to koder, der hver især gør dem ideelle til forskellige applikationer. Data Matrix koden er fysisk mindre end QR-koden, hvilket giver en høj datatæthed på meget lidt plads. Det gør den til en ideel løsning til mærkning af individuelle produktdele, hvor der er begrænset plads. Fx anbefaler ”US Electronic Industries Alliance (EIA)”, at man bruger Data Matrix koder til mærkning af mindre elektroniske dele. Data Matrix koder er også den eneste 2D kode, der er godkendt af GS1til Health Care produkter. De bruges ligeledes som standardkoder inden for bilindustrien og rumfart.

 

Til sammenligning er QR-koden større og kan indeholde mere data end Data Matrix koden. Data Matrix koden kan kun indkode informationer i numre og alfanumeriske karakterer, hvorimod QR-koden også kan anvende ”Kanji” og andre multi-byte karakterer. Det gør dem også læsbare i ikke-europæisk sprog. Begge kodetyper er offentligt ejet, hvilket betyder, at de kan bruges uden licens.

Specifikationer og krav til alle koder er tilgængeligt hos ”The International Organization for Standardization” (ISO). Her finder du:

  • Krav til Data Matrix koder, specificeret under ”ISO/IEC 16022 international standard”.
  • Krav til QR-koder, specificeret under ”ISO/IEC 18004 international standard”

 

Sammenligning af 2D koder

Hvad er forskellen på 2D koderne

 

Hvilken 2D kode er den rette for jer?

På trods af deres forskelle kan begge koder bruges på lignende måder. De kan begge indeholde mere data end 1D stregkoder kan, og de kan begge bruges til intern sporing og marketing formål. I praksis er Data Matrix koder ofte brugt til intern produktinformering og i kampen mod kopivarer. QR-koder er derimod blevet en standardiseret kode til de fleste brugerrettede produkter.

 

De typiske anvendelsesområder af koderne

2D koder anvendelsesområder

 

Print af 2D koder

Som med al anden produktmærkning er det vigtigt at sikre, at 2D koder er printet korrekt ved at vælge det rette materiale og det rette udstyr til at tjekke kvaliteten og præcisionen af den færdige kode.

Mens Data Matrix koder og QR-koder er mere tolerante overfor fejl end 1D stregkoder, så er det stadig vigtigt, at koden er korrekt og præcis. Dette sikrer, at koden kan bruges effektivt af brugerne og skaber samtidig tillid hos forhandlere og generelt i hele forsygningskæden.

Vision Systemer som Dominos R-Serie gør det muligt at kontrollere koder – efter de er printet – for at sikre, at de imødekommer de kvalitetskrav, der er. Yderligere kan et Vision System – som R-Serien – også bruges til at tjekke datapræcision.

 

Hvad er den bedste teknologi til at printe 2D koder?

Overvejer I at printe Data Matrix koder eller QR-koder til jeres produkter og har brug for mere information om, hvordan I mest optimalt gør det? Så kontakt os allerede i dag. Vi har mange løsninger til kodning & mærkning til alle brancher og emballager, der kan printe 2D koder. Desuden kan Dominos Vision Systemer til kontrol let integreres med Dominos øvrige produkter.

 

Læs også vores indlæg “Hvad er stregkoder, og hvorfor er de så vigtige?

 

Læs original tekst (Eng.) her

Flere nyheder

Printer validering i medicinalbranchen

Validering er en utrolig vigtig proces i medicinalbranchen. Bliv klogere på, hvad det inkluderer

Læs mere >

Webinar og live demo af Loftware NiceLabel 10

Find ud af hvordan Loftware NiceLabel 10 kan hjælpe jer | Læs mere og tilmeld dig webinar og live demo

Læs mere >

Domino hjælper med at reducere CO2 aftryk

Ny og bæredygtig blæk til Cx350i nedbringer CO2 aftryk i produktioner. Læs mere om den bæredygtige blæk

Læs mere >

Gå ikke glip af vigtig information!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og lad os holde dig opdateret på de seneste nyheder, kampagner og arrangementer hos Domino Systems.

Du kan læse om vores persondata politik her