Hvad er en stregkode?

Stregkoder eller maskinlæsbare koder er en samling af symboler, der kan scannes og læses elektronisk af en computer. Men det er også mere end dét, hvilket du kan læse meget mere om længere nede i teksten.

 

Fordelen ved stregkoder

Covid-19 har accelereret den digitale økonomi signifikant med en stigning i online shopping og utallige Brands, der ønsker at sælge sine produkter online i forbindelse med Lock Down. Som resultat heraf er forekomsten af 2D koder, såsom QR-koder, også steget drastisk. For detailhandler i alle størrelser, der sporer, gennemgår og opbevarer gods for både nationale og internationale markeder, er 2D koden blevet en nødvendighed grundet den store mængde data, der kræves. En korrekt kodning af de maskinlæsbare koder er utrolig vigtig, da det forbedrer sporbarheden, effektiviteten og forbrugersikkerheden. Endnu en fordel ved stregkoden er også de internationale standarder, såsom GS1, der gavner samarbejdet mellem forskellige interessenter og lande.

 

Udfordringen ved stregkoder

Når vi som mennesker læser noget, tolker vi også på det i samme stund. Men når en maskine læser en stregkode, vil den altid læse og forstå den på samme måde. Dette er en stor fordel for forbrugeren og producenten. De er dermed garanteret det samme resultat hver gang, hvilket øger effektiviteten markant. Men det kræver, at producenten har indkodet koden korrekt hver eneste gang. Blot en enkelt lille fejl kan vælte det hele og skabe flere fejl længere fremme i produktionslinjen – og det kan afspore hele produktionen uden nogle opdager det, før det er for sent.

Med alle de stigende, lovmæssige krav til produktemballage er det essentielt at vælge den rette stregkode. Det kan dog ofte være forvirrende at finde ud af, hvilken man skal vælge. Det kan desværre lede til fejltagelser, der kan have en ret stor indflydelse på den overordnede effektivitet – Ingen kæde er nemlig stærkere end det svageste led.

Den hellige treenighed ved 2D koder – print, håndtering og kontrol – bør optimeres for at minimere risikoen for, at små fejltagelser finder sted. Selv den mindste upræcished kan nemlig have en enorm effekt på kvaliteten af koden, hvilket kan resultere i afvisninger og påvirke produktionens OEE samt udbytte negativt.

De potentielle risici er blandt andet en af de førende grunde til, at Domino leverer detaljeorienteret, skræddersyet og færdigbyggede løsninger såsom pakke-kode stationer m.m., hvilke stræber efter at minimere fejl og spild. Dominos M-Serie og den nye Cx350i er yderst velegnet til at printe stregkoder samt Brothers professionelle TTO bordprintere.

 

Hvad er den mest anvendte stregkode?

Den mest anvendte stregkode er 1D stregkoder, som er dem, der anvendes i supermarkedet, hvilket netop også gør den til den mest anvendte stregkode. Disse stregkoder består af zebra lignende striber og inkluderer nogle af de mest genkendelige stregkodetyper, såsom GTIN 8 og GTIN 13 koder; bedre kendt som EAN- og UPC-stregkoder.

 

Stregkoder

Men i takt med at kravene til forbrugersikkerheden og produktinformationer stiger og efterspørgslen på en forbedret drift- og lagereffektivitet øges, skabes der også et behov for, at stregkoder kan indeholde mere information. Denne skal være læsbar for både mennesker såvel som maskiner for at scannere og kameraer nemt kan læse og udtrække den nødvendige data.

Forestil dig friske varer, der både skal vise batchnummer, udløbsdato, vægt osv. printet i stregkoder – det kræver en del informationsplads.

Generelt bør ”stregkoder” kun referere til 1D stregkoder, da de i princippet er de eneste, der består af streger. Den rette betegnelse er faktisk maskinlæsbare koder, hvorimod ”stregkoder” kun bør benyttes i daglig tale. Maskinlæsbare koder referer nemlig til både 1D og 2D koder. Men hvad er 2D koder og hvordan har de med tiden erstattet 1D koder?

 

Hvad er en 2D kode?

2D koder er det næste trin i udviklingen af maskinlæsbare koder. De ligner små firkanter bestående af utallige små individuelle firkanter eller prikker indeni.

Sammenlignet med 1D koder er de nemmere at scanne, mere robuste og kan indeholde langt mere information på et mindre område. De fleste 1D koder indeholder omkring 13-14 tegn og fylder relativt meget på emballagen. Derimod indeholder 2D koder ofte op imod 70 tegn på trods af, at de fylder 20% mindre end 1D koder. I 2D koder er der også indbygget fejlkorrektion, der gør dem mere robuste og fungerer som en form for backup, hvis koden skulle blive skadet.

2D koder kan gemme på billeder, tekst, URL’er, geografiske koordinater, lyde samt andre binære data, der gør koderne langt mere alsidige end 1D stregkoder – og dette er fordelagtigt med al den mængde data, der i dag skal være på produkter.

 

Stregkodens udvikling

Stregkoder – eller maskinlæsbare koder – bruges til at indkode produkter med informationer såsom produktnumre, serienumre og batchnumre. Koderne er en industristandard, der i høj grad bliver anvendt med henblik på at øge effektiviteten, sikkerheden samt pålideligheden.

Stregkoder blev oprindeligt opfundet for at øge hastigheden, når et produkt skulle scannes i supermarkedet. Den første stregkode, der nogensinde blev scannet, sad på en pakke tyggegummi i et supermarked i Troy, Ohio i 1974.

I dag kommer stregkoder i mange former og størrelser, og de spiller alle en stor rolle, når det blandt andet drejer sig om logistik og lagerstyring. Stregkoderne hjælper nemlig med at identificere og spore produkter gennem hele produktionskæden.

Stregkoden har udviklet sig fra at være mere end blot et prismærke. I dag passer den ind i forskellige branchers individuelle behov og har tilpasset sig teknologiens fremgang, såsom mobil scanning.

Stregkoder kan bruges til forskellige ting og ser forskellige ud. De sidder på mange emballagetyper og printes via forskellige metoder men vigtigst er, at de altid skal være læsbare. Stregkodens udvikling er især præget af forskellige brancher og bruges specielt hos:

  • Detailhandlen
  • Detaillager
  • Generelt inden for industri og produktion
  • Healthcare- og medicinalbranchen
  • Logistik
  • Emballageindustrien

 

Skal vi hjælpe?

Hvis vi skal hjælpe jer med at finde en løsning til jeres behov, der kan optimere jeres produktion og minimere risikoen for afvisninger og spild, så kontakt os allerede i dag.

 

Læs original tekst (Eng.) her

 

Flere nyheder

Nedvask af hurtig og robust blækstråle printer

Dominos blækstråle printere er velegnet til at stå i hårde produktionsmiljøer og tåler grundig rengøring

Læs mere >

8 årsager til spild som I bør undgå

Læs om 8 årsager til spild i produktionsmiljøer og hvordan I undgår dem og optimerer jeres produktion

Læs mere >

Print and Apply bliver til Print, Check and Apply

Print and Apply handler om mere end print og etikettering. Ny løsning fra Domino er kommet. Læs mere her

Læs mere >

Gå ikke glip af vigtig information!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og lad os holde dig opdateret på de seneste nyheder, kampagner og arrangementer hos Domino Systems.

Du kan læse om vores persondata politik her