Hvad er en IP-klassificering?

(Ingress/International Protection) en IP-klassificering betegner en enheds beskyttelsesevne til at modstå forskellige, fremmede elementer såsom støv og vand. Inden for kodning- og mærkningsudstyr er IP-klassificeringerne derfor yderst vigtigt. Hos f.eks. drikkevare- og fødevareproducenter, der til dagligt har med væsker/flydende produkter at gøre, er det vigtigt, at mærkningsudstyret kan modstå væske og klare hårdføre og grundige rengøringer. Dette sikrer producenter, at de overholder de gældende regulativer og standarder inden for hygiejne i produktioner, der i sidste ende beskytter forbrugeren og brandet (IEC 2023).

 

 

Hvordan aflæser du en IP-klassificering?

IP-klassificeringerne kan indeholde op til to cifre, der indikerer produktets beskyttelsesgrad mod henholdsvis faste partikler – som fx støv – samt flydende partikler såsom vand. I skemaet herunder kan du få et overblik, hvilken beskyttelsesgrad de forskellige tal angiver:

 

IP-koder, IP-klasser, IP-klassificering, IP-klassificeringer

 

IP-klassificeringer og kodning- og mærkningsudstyr

Inden for kodning- og mærkningsudstyr er IP-klassificeringer essentielle af flere årsager:

  1. Beskyttelse mod støv og snavs: Kodning- og mærkningsudstyr er ofte placeret i produktionsmiljøer, hvor der er risiko for støv, snavs og andre faste partikler. En høj IP-klassificering (fx IP5x) sikrer, at udstyret er beskyttet mod indtrængning af støv. Dette er med til at forhindre fejl og nedetid, og sikrer en kontinuerlig produktion i høj fart og præcision.
  2. Kan modstå vand og væsker: I industrier som fødevare- og medicinalindustrien er udstyret udsat for rengøring og desinfektion, hvor vand og væsker kan være til stede. En passende IP-klassificering (f.eks. IP65) er nødvendig for at forhindre skader og sikrer, at udstyret fungerer korrekt selv efter rengøring.
  3. Sikrer holdbarhed og lang levetid: Kodning- og mærkningsudstyr er investeringer for virksomheder. En høj IP-klassificering betyder, at udstyret er mere modstandsdygtigt over for miljømæssige påvirkninger, hvilket forlænger dets levetid og minimerer behovet for vedligeholdelse.
  4. Sikkerhed og overholdelse af standarder: Nogle industrier såsom medicinalindustrien er underlagt strenge krav til hygiejne og sikkerhed. Ved at vælge kodning- og mærkningsudstyr med høje IP-klassificeringer er man sikret, at de gældende krav og regulativer på området overholdes.
  5. Konsistent ydeevne: En høj IP-klassificering sikrer, at udstyret kan modstå udefrakommende påvirkninger og dermed opretholde en konsistent ydeevne. Dette er afgørende for nøjagtig kodning- og mærkning af produkter samt driftssikkerheden.

 

 

Eksempler på IP-klassificeret udstyr hos Domino Systems A/S

Størstedelen af de systemer, som Domino Systems A/S leverer er IP-klassificerede, så vores kunder får de bedste og mest sikre løsninger på markedet. Herunder kan du se et udvalg af nogle løsninger, der er IP-klassificerede og læse om deres specifikationer:

 

 

Ax-Serien: IP55- og IP66-klassificering

Dominos CIJ-printere, Ax350i og Ax550i, fra Ax-Serien er IP55- og IP66-klassificeret. Udstyret sikkerhedskabinetter er IP55-klassificerede, så de kan modstå vand og støv i store mængder. Derudover er de elektroniske kabinetter IP66-klassificerede, så de er fuldstændig støvtætte og beskyttet mod kraftige vandstråler. Ax-Seriens blækstråleprintere er derfor velegnede til hårde produktionsmiljøer, hvor der er et stort behov grundige rengøringer af udstyret på produktionslinjen. I videoen nedenfor kan du se, hvordan Ax-printeren spules ren.

 

 

Dominos Ax150i samt den nye UV-Laser, U510, er også IP55-klassificerede og sikrer dermed en pålidelig drift og lang levetid i selv de hårdeste produktionsmiljøer.

 

D-Serien: IP65-klassificering

Dominos D-Serie består af små, kraftfulde og alsidige lasere, der leverer permanent lasermærkning i høj kvalitet på et stort udvalg af materialer. D-Seriens lasere er IP65-klassificerede og dermed beskyttet mod kraftige vandstråler og støv. Laserne er designet til at modstå de mest barske produktionsmiljøer, såsom fødevare-, drikkevare og medicinalindustriens.

 

Lomas RUN-WET Metaldetektor: IP69-klassificering

Lomas IQ4 RUN-WET-metaldetektor er fuldstændigt IP69-klassificeret. Dette gør den yderst modstandsdygtige overfor højtryksspuling og høje temperaturer på de barske produktionslinjer. Forbrugeren er dermed forsikret, da de strenge hygiejnekrav på området bliver overholdt.

 

Vil du vide mere eller er du i tvivl om, hvilket udstyr der har den rette klassificering til lige jeres produktionslinje, så kontakt os i dag og hør mere.

Flere nyheder

Mx-Serien automatiserer jeres kodning og mærkning og giver forbedret synlighed i forsyningskæden. Læs her
Sælger I emballage eller emballerede produkter? Ny lov om emballagekrav trådt i kraft 1. april 2024.
Læs mere om lanceringen af Loftware Cloud og find ud af, hvordan du får adgang til alle fordelene

Gå ikke glip af vigtig information!

Tilmeld dig vores Tech News, og lad os holde dig opdateret på de seneste nyheder, kampagner og arrangementer hos Domino Systems.

Du kan læse om vores persondata politik her