Hvad er en DotCode?

En ”DotCode” er en stregkode, som består af prikker, der, med deres unikke placering inden for et rektangulært område, indeholder unikt data. Koden er udviklet efter ønsket om at lave en maskinlæsbarkode, der let kan aflæses, når man mærker med inkjet i høj hastighed eller med laserteknologi.

I industrier, hvor produktionsprocessen sker i et højt tempo, er det ideelt at bruge DotCodes som alternativ til andre 2D-koder for at lette serialiseringen. Koden er skabt af Dr. Andrew Longacre ud fra officielle globale specifikationer fra AIM (global industristandard organisation) i 2019.

DotCodes er offentlige domæne-koder, hvilket betyder, at de ikke er begrænset af ophavsret og er royaltyfrie – så virksomhederne ikke behøver en licens for at udskrive eller bruge koden.

Læs mere om de opdaterede specifikationer AIM.

Ligesom andre 2D-koder er DotCodes udstyret med fejlkorrektionsfunktioner ved hjælp af ”Reed-Solomon-korrektionsalgoritmen”, der arbejder med at opdage og gendanne manglende data i 2D-koder. Det betyder, at DotCodes stadig kan læses, hvis en del af koden mangler eller er beskadiget.

 

Hvordan ser en DotCode ud?

Hvad er en DotCode?

Til forskel for mange andre 2D-koder er DotCodes rektangulære i deres form. Dataen i DotCodes er indlejret i data-prikker. Data-prikker kan være enten firkantede eller cirkelformede og er placeret inden for rektanglets diagonale gitter.

Størrelsen og placeringen af DotCodes er fleksibel, dog skal antallet af prikkerne på den vandrette og lodrette akse være uensartet. Det vil sige, at der på den lodrette akse kun må være et ulige antal data-prikker, når der modsat er et lige antal på den vandrette akse – og omvendt.

DotCodes kan printes i mørke farver på en lys baggrund og i lyse farver på en mørk baggrund – så længe kontrasten er høj nok til, at koden nemt kan aflæses. Koderne skal minimum være 7 prikker i højden, og teoretisk set er der ikke nogen maksimum størrelse – dog er de fleste printere i dag ikke i stand til at printe mere end 124 prikker i højden eller bredden.

Ligesom andre 2D-koder har DotCodes et identifikationsmønster, der kan aflæses i de to hjørner af koden, der indeholder data-prikker. Placeringen af de to data-prikker fortæller datalæseren eller skanneren, hvor den skal starte med at aflæse koden.

En DotCode skal være omgivet af et frit område rundt om hele koden, som har en bredde, der svarer til tre prikker. Det frie område sikrer, at en skanner problemfrit kan skanne og aflæse koden uden at opsamle andet omkringliggende visuelt indhold.

Læs mere om maskinlæsbare koder og forskellen på 2D-koder og 1D-koder.

 

Hvilken data kan en DotCode indeholde?

DotCodes kan kode data ved brug af alle 7-bit ASCII-tegn (American Standard Code for Information Interchange) såvel som alle udvidede 8-bit ASCII-tegn; tal fra 0 til 9, små bogstaver fra a til z, store bogstaver A til Z, tegnsætningssymboler og en række andre specialtegn.

Modsat andre 2D-koder er der ingen grundlæggende begrænsning for, hvor meget data DotCodes kan indeholde.  Dog vil nogle printere sandsynligvis være begrænset til en størrelse på 124 punkter i begge retninger, som nævnt ovenfor.

 

2D-dotkode

Hvad er den bedste teknologi til at udskrive en DotCode?

I modsætning til andre 2D-koder kræver DotCodes ikke kontinuerlige produktionslinjer eller præcise afstande og kan printes med højhastighedskodere – herunder industrielle inkjet printere og  Co2- og fiberlasere. Dette gør koderne velegnede til produktionslinjer, hvor det går stærkt.

Dominos D-Serie af laserprinter er velegnet til print at 2D- og datamatrix-koder. D-Seriens produkter leverer permanent lasermærkning i høj hastighed og god kvalitet, der sikrer, at man opfylder de juridiske krav vedrørende sporing.

 

Hvordan skanner man en DotCode?

Ligesom Data Matrix-koder og QR-koder kan DotCodes skannes fra alle retninger ved hjælp af 2D-kodeskannere eller kameraskannere. Man kan også skanne DotCoderne med kameraet på en smartphone eller tablet via en app.

 

Hvilke industrier er koderne særligt gode til?

GS1 (Organisationen for globale standarder) opretholder de globale standarder for DotCodes på tobaksprodukter, der overholder EU’s krav til sporbarhed i tobaksindustrien (EU 2018/574).

DotCodes anvendes hyppigt i tobaksindustrien men er også yderst velegnet i andre produktioner med højhastighedslinjer såsom inden for alkoholproduktion, hvor serialisering formentlig også vil blive et krav i fremtiden.

Læs mere om kodning og mærkning på forskellige anvendelsesområder. 

 

Kontakt os og hør mere

Domino Systems levere et stort udvalg af kodning- og mærkningsudstyr samt etiketteringsudstyr, der imødekommer alle lovkrav. Med Dominos R-Serie af Vision Systemer er det blandt andet muligt at kontrollere koder efter de er printet for at sikre, at de imødekommer alle kvalitetskrav. Yderligere kan et Vision System som R-Serien også bruges til at tjekke datapræcision.

Har du brug for mere information om DotCodes eller andre 2D-koder? Eller overvejer du at bruge DotCodes – eller en anden form for 2D-koder – i din produktion? Så er du meget velkommen til at kontakte os for at høre mere.

 

Læs originaltekst (Eng.) her.

Flere nyheder

Fremtidens mærkning: Digitalisering, bæredygtighed og forbrugerfokus. Læs mere her
Dominos K600G gør individuel dosis-serialisering lettere for medicinalproducenter
Ny blog af adm. direktør Mikkel Wichmann om de nyeste tendenser indenfor moderne produktion.

Gå ikke glip af vigtig information!

Tilmeld dig vores Tech News, og lad os holde dig opdateret på de seneste nyheder, kampagner og arrangementer hos Domino Systems.

Du kan læse om vores persondata politik her